Bilmezlikten mi bilmemezlikten mi?
Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “Bilmezlik” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “Bilmezlik”tir. Bildiklerinizi görmezden gelmek yerine, daha fazlasını öğrenmeye çalışın.
Gormemezlik mi gormezlik mi?
Sık sık yanlış yazılan bazı kelimeler. Yanlış yazım. Doğru yazım. Körlük, körlükten körlük, körlükten gözyaşları. Tränengrızü, Grizügrizugöyagüya. 174 satır daha
TDK yanlış nasıl yazılır?
TDK’ya göre yanlış kelimesinin doğru yazımı “yanlış”tır. TDK tüm kelimelerin doğru yazımı belirler.
Ayşe Hanım derken H büyük mü?
Kişi adlarından sonra gelen saygı sözcükleri ve unvanlara gelen ekleri ayırmak için kullanılır: • Nihat Bey’e, Ayşe Hanım’dan Mahmut Efendi ve Enver Paşa’ya; Türk Dil Kurumu Başkanı’na vb. Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvan, şeref unvanı, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Kaymakam Erol Bey, Dr.
Bilipte bilmemezlikten gelmeye ne denir?
Kendilik. İroni/Tersine çevirme, Yunanca εἰρωνεία (eirōneía) fiilinden türemiştir ve “söylenenin tersini söylemek” veya “bilmek ama bilmiyormuş gibi davranmak” anlamına gelir.
TDK her hangi?
“Each” ve “any” kelimelerinden oluşan “Any” günlük hayatta sıkça kullandığımız sıfatlardan biridir. Türkçede tüm bileşik kelimeler yan yana yazılır. Bu nedenle kelimeyi “any” olarak yazmak yanlıştır. Doğru biçimi “Any” olmalıdır.
Tıpa mı tıbba mı?
Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “Tıpa” olarak kullanılan sözcüğün doğru kullanımı “Tıbba”dır.
Pasifize mi pasivize mi?
“Pasif” kelimesi bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “pasifleştirmek” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “pasifleştirmek”tir.
Yinede mi genede mi?
Dilimizde yanlış kullanılan birçok kelime vardır. Anlamlarını biliyorsanız ve doğru yazımını biliyorsanız kelimeleri doğru kullanmak mümkündür. Bu kelime genellikle yanlış kullanılsa da TDK’ya göre doğru yazımı “gen”dir. “Again” kelimesi “bir kez daha” anlamında kullanılır.
Şöför mü şoför mü?
TDK’ya göre, driver kelimesinin doğru yazımı “Chauffeur”dur. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım “Chauffeur”dur.
Şarj mı şarz mı?
✅ Doğru: “Şarj” Kelimenin Türkçedeki doğru kullanımı “şarj”dır. “Şarj” terimi, bir telefonu veya diğer elektronik cihazı bir güç kaynağına bağlayarak enerji depolamak için kullanılır. “Şarz” hem yazım hem de telaffuz açısından yanlıştır ve kullanılmamalıdır.
Prim mi pirim mi?
İngilizce ve Fransızcada “prime” olarak yazılan “premium” kelimesi, 20. yüzyılın ilk yarısında literatüre girmiştir. Çalışan motivasyonunu ve performansını artırmak için maaşa ek olarak iş yerinde yapılan ek ödemelere bonus denir.
Ünvan mı unvan mı?
Yazımı değiştirilen kelimeler arasında “unvan”, “mütevelli” ve “yeşil zeytin” gibi yaygın kullanılan kelimeler de yer alıyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “unvan” olarak değiştirilirken, “mütevelli” yerine “mütevelli”, “yeşil zeytin” yerine de “yeşil zeytin” ifadelerinin kullanılması kabul edildi.
Ablacığım mı ablacım mı?
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, gerçek bir akrabaya atıfta bulunmasa bile küçük yazılmalıdır.
Ahmetciğim ayrılır mı?
UYARI: Türemiş ekler, çokluk ekleri ve bunlardan sonra gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türklük, Türkleşme, Türkçü, Türkçülük, Türk, Müslüman, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşma, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türkler, Türklük, Türkleşme, Türk…
Görmezlikten gelmek ne demek?
Görmezden gelme ifadesi aynı zamanda “görmezden gelmek” ve “bir şeyin farkında değilmiş gibi davranmak” olarak da bilinir. Bir şeyin farkında değilmiş veya görmüyormuş gibi davranmak anlamına gelen bir ifadedir.
Hatrım mı hatırım mı?
Türkçe’deki bazı kelimeler yazımlarıyla sıklıkla karıştırılır. “Uğruna” kelimesi de bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “Hatri” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “Hatırı”dır.
Görmezden gelmek nasıl yazılır?
Türk Dil Kurumu (TDK), “görmezden gelmek” ifadesinin açıklaması ve doğru kullanımı hakkında bilgi paylaştı. Bu deyimin açıklamasını öğrendikten sonra, hem cümlelerde hem de günlük hayatta kolayca kullanabileceksiniz.
Haydi haydi mi hayli hayli mi?
“Hadi, hadi” sözcüğü bu sözcüklerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “Hayli Hayli” olarak kullanılan sözcüğün doğru kullanımı “hadi”dir. Hadi, işe koyulalım ve bu projeyi bitirelim!6 Ekim 2023